Waar staat de burgerhulpverlener

burgerhulpverlenersDe initiatieven omtrent de inzet van burgerhulpverleners schieten uit de grond. Als goedwillende buurtbewoner kan je jezelf op diverse sites aanmelden, maar de burgerhulpverlening staat nog in de kinderschoenen.

Wie controleert de kennis en kunde van de burgerhulpverlener? Hoe is deze nieuwe hulpverlener juridisch beschermd? Wie controleert de integriteit van deze barmhartige mensen? NedCert heeft het initiatief genomen voor het opstellen van gedragsregels, maar dat is niet genoeg.

Waar kan je aanmelden

Je hebt een cursus BHV, EHBO of Safety and Health Officer gedaan. Enthousiast geworden door de cursussen wil je jezelf niet alleen inzetten voor de collega’s op het bedrijf maar ook voor de buurt waar je woont. Zoekend op het internet of naar smartphone apps kan je tientallen initiatieven tegenkomen.

Welke is goed

Ondertussen rommelt het behoorlijk bij al die initiatiefnemers; opheffingen, overnames en fusies gaan sneller dan wij kunnen bijhouden. Het alarmeren van de burgerhulpverlener kan via sms of telefoon-app. De oproep kan van de 1-1-2 centrale komen, maar er bestaan ook eigen systemen om te alarmeren. Als hulpverlener heb je geen idee welke organisatie goed en integer is. Ons advies is om er een uit te zoeken die actief is in uw woonplaats en waar de oproep vanuit de 1-1-2 centrale komt.

Hoe competent is de burgerhulpverlener

Mensen die hun cursussen bij verschillende organisaties hebben gedaan, merken dat er behoorlijk wat verschil kan zitten in de lesstof. Zo kan de betekenis van de letters A-B-C overal weer anders zijn, zoals Ademhaling Bewustzijn Circulatie of Airway, Breathing Circulation of Ademweg vrijmaken, Beademen, Circulatie op gang brengen.

Bij de ene cursus moet je elke bewusteloze in de stabiele zijligging leggen en bij de andere cursus moet je met de halve groep de log-roll doen. Van de één moet je bij een ongeval de nek stabiliseren en de kaaklift toepassen en van een ander moet je schudden aan de schouders.

Kortom er is verschil in opleiding bij burgerhulpverleners. Een aantal jaar geleden was er wel eenheid in EHBO-land maar dat was vooral bij huis-tuin-en-keuken dingen en er was geen aansluiting met de werkwijze van ambulancediensten. De NedCert gecertificeerde hulpverlener heeft wel die noodzakelijke aansluiting qua werkwijze met de professionele hulpverleners.

Hoe zit het juridisch

Dat er vrijwilligers actief zijn in de hulpverlening is niks nieuws. Zo zijn er vrijwilligers bij de brandweer en politie. Dat zijn overheidsdiensten. Als je daar als vrijwilliger aan de slag wilt dan moet je solliciteren en de normale beroepsopleiding volgen, vervolgens kom je als vrijwilliger in dienst. Je valt dan ook onder hun verantwoordelijkheid.

De ambulancediensten zijn geen overheidsdienst. Als burgerhulpverlener kan je een oproep krijgen van de 1-1-2 centrale. Ze kunnen je naar een huisadres sturen, waardoor je ongevraagd bij vreemde mensen naar binnen gaat. Je bent niet in dienst van de ambulancedienst, je hebt niet de beroepsopleiding gedaan en je hoeft niet te solliciteren. Een “verklaring omtrent gedrag” is niet aan de orde. Je verleent hulp op geheel eigen risico en eigen kosten. Want ook de verbandmaterialen of een AED moet je zelf aanschaffen en meenemen.

Vraagtekens

Nu deze vorm van hulpverlening nog in de kinderschoenen staat, is dit een goed moment om vraagtekens te zetten bij deze ontwikkeling. Wij zullen vanuit NedCert onze contacten binnen de overheid aanspreken om onze zorgen hierover te uiten en onze adviezen over brengen.

Wat vindt u van de burgerhulpverlener?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *