Veilige kinderopvang met EHBO en BHV van NedCert

kinderopvangU bent op zoek naar veilige opvang voor uw kindje. Daarom let u op een aantal aspecten die daarbij van belang zijn. Bij een veilige kinderopvang wordt er onder andere op gelet dat uw kindje veilig kan slapen.

Als u een baby verwacht maar toch wilt blijven werken, gaat u op zoek naar goede kinderopvang. Waar gaat u op letten bij uw keuze? Als u voor het eerst naar de kinderopvang gaat en een rondleiding krijgt, kunt u zelf al veel constateren. U kunt vragen stellen over hoe de leiding de veiligheid van de kinderen garandeert. Heeft er een inventarisatie van de risico’s plaatsgevonden en is er een plan van aanpak uitgevoerd om deze aan te pakken?

Veilig slapen
Waar uw kindje ook wordt opgevangen, in iedere kinderopvang zullen zich bedjes bevinden, want kleine kinderen moeten nu eenmaal veel slapen. Als u weet waar u op moet letten, kunt u beoordelen of de kinderopvang veilig is, want sommige materialen kunnen gevaarlijk zijn voor de ademhaling van uw kindje. In een ledikant mogen zich:

• geen knuffels bevinden;
• geen kussens bevinden;
• geen zeiltjes bevinden;
• geen bedbeschermers bevinden.

Let ook op dat er in de nabijheid van het bedje geen gevaren zijn, denk hierbij aan een stopcontact waar geen beschermplaatje op zit, elektrische snoeren of een plank waar gevaarlijke spullen op liggen (zoals medicijnen, plastic zakjes, thermometers, kleine voorwerpen etc.). Als uw kindje nog erg klein is, let er dan op dat de gastouder of leidster, indien gebruik gemaakt wordt van een dekentje en lakentje, het bedje kort opmaakt, waarbij uw kindje met de voetjes vlakbij het voeteneind ligt met de deken en laken tot de schouders. Zorg dat uw kindje de eerste twee jaar nooit onder een dekbed wordt gelegd, omdat dit veel te warm is en uw kindje dan last kan krijgen van warmtestuwing.

Wat wel goed is
Een babyslaapzak wordt aangeraden om uw kindje veilig te laten slapen. Geef er één mee naar de opvang en zorg dat deze goed past en aan de onderkant sluit met een rits. Voordeel is dat uw kindje zich niet gemakkelijk op de buik kan draaien, want buikligging wordt in verband met de kans op wiegendood sterk afgeraden. Is uw kindje al wat groter, dan is het een voordeel dat het niet gemakkelijk uit bed kan klimmen.

Wat u zelf kunt doen
Als u gevaarlijke situaties ziet, zeg het dan tegen de gastouder of de leidster, zodat zij direct maatregelen kan nemen. Het belang van uw kindje gaat boven alles, daarom moet er een strenge controle zijn op de kwaliteit. Zowel op de veiligheid als op de opleiding van degene die de zorg voor uw kindje dagelijks van u overneemt, zoals op het gebied van EHBO en BHV. Want als er iets met de ademhaling van uw kindje aan de hand is, verwacht u dat de leiding adequaat spoedeisende hulp verleent. Bovendien is het helemaal niet zo’n gek idee, om zelf ook eens een cursus SEHSO te volgen. Daar krijgt u alles te horen over EHBO, reanimeren en wat u moet doen als er iets met uw kindje, of met andere familieleden, aan de hand is.

U kunt eisen stellen
Wilt u dat de gastouder of de leidster die op uw kindje past vakbekwaam is in het verlenen van EHBO? Vraag dan naar het certificaat SEHSO  of het certificaat SEHBK (ehbo bij kinderen) , want met dit certificaat krijgt u de kwaliteit die u verwacht.

Heeft u een kinderopvangbedrijf en wilt u uw klanten voor EHBO en BHV kwaliteit bieden volgens ISO 17024?
Meld uw medewerkers dan aan voor een EHBO of BHV cursus bij een NedCert erkende opleider op: www.nedcert.nl/cursussen

Als u een situatie heeft meegemaakt op een kinderopvang, waardoor u twijfelt of uw kindje veilig is, schrijf dit dan hieronder in een reactie, zodat u andere ouders kunt waarschuwen.

www.nedcert.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *