Rode Kruis werkt aan EHBO-kaart

hoogte

Weer een nieuw initiatief in hulpverleningsland. Het Nederlandse Rode Kruis wil alle Nederlanders uitrusten met een persoonlijke EHBO-kaart waarop specifieke gezondheidsinformatie voor hulpverleners staat.

Nieuw? Het lijkt een variant op het oude SOS bandje. Blijkbaar ziet het Rode Kruis er “iets” in wat hen heeft doen besluiten dit systeem op te zetten.

“Op die manier moeten mensen in nood beter en sneller kunnen worden geholpen.” Dat zegt Gijs de Vries, de nieuwe directeur van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag. “Op de kaart moeten zaken komen te staan zoals een reanimatieverklaring, of iemand diabetes heeft en of iemand een donorcodicil heeft. Het wordt geen verkapt Elektronisch Patiëntendossier (EPD), maar alleen een informatiekaart, die overigens ook een QR-code kan zijn, een digitale streepjescode met informatie.”

De Vries: “De komst van zo’n kaart achten wij zeer kansrijk, zeker wanneer bedrijven als partner van het Rode Kruis daar de naam aan willen verbinden.”

Jeroen den Tex, projectleider van de EHBO-kaart, benadrukt dat het project in een onderzoeksfase zit. Naast dat het systeem technisch in orde moet zijn, wordt er in de regio Utrecht in de praktijk ‘in het klein’ getest.

Bij NedCert zijn wij groot voorstander van snelle en goede hulpverlening, maar in dit stadium roept het initiatief bij ons een aantal vragen op, zoals:
voor welke hulpverlener (BHV, EHBO, ambulance, huisarts) is de kaart?
wie zet de gegevens op de kaart?
hoe worden de gegevens beschermd tegen onbevoegden?
wie hebben er inzicht in de gegevens?
waar kan de hulpverlener de kaart vinden bij het slachtoffer?
waarom is er eigenlijk geen relatie met het EPD?

Bedrijven als partner? Wil dat zeggen dat kaarthouders sponsorreclame krijgen?
Hebben bedrijven inzicht in de gegevens, zodat er gerichte reclame gemaakt gaat worden?

Wat vindt u van de EHBO-kaart?

Eén gedachte op “Rode Kruis werkt aan EHBO-kaart

  1. Bart luiken

    Ik denk dat het een mooi initiatief is. Zelf brengen we een dergelijke pas ook op de markt. De 112QR card. Mensen zetten zelf hun gegevens erin en de kaart is optimaal beveiligd.

Reacties zijn gesloten.