Risico Inventarisatie en Evaluatie

Risico Inventarisatie EvaluatieAls ondernemer loopt u risico. Als u weet welke risico’s u loopt, kunt u er wat aan doen. U maakt uw risico’s dan kleiner. Daar wordt uw bedrijf alleen maar beter van. Om uw risico’s te gaan aanpakken, maakt u gebruik van een Risico Inventarisatie en Evaluatie, ook wel een RI&E genoemd.

Wat is een Risico Inventarisatie en Evaluatie?

Elke organisatie met personeel moet onderzoeken of het werk gevaar oplevert voor de gezondheid van de werknemers en welke risico’s de werknemers lopen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een RI&E instrument en wordt schriftelijk vastgelegd. Tevens moet daarbij beschreven worden welke maatregelen worden uitgevoerd om de risico’s te bestrijden en wanneer de benodigde preventieve maatregelen zullen zijn uitgevoerd, zodat de risico’s tot een aanvaardbaar niveau zijn gedaald of volledig zijn geëlimineerd.

Een RI&E voert u uit aan de hand van een stappenplan.
1. Risico Inventarisatie;
2. Risico Evaluatie;
3. Plan van Aanpak;
4. Toets (indien van toepassing).

1. Risico Inventarisatie

U schrijft alle risico’s in uw bedrijf op. Om een beeld te krijgen welke risico’s u heeft, kunt u zich afvragen of er in uw bedrijf al eens ongevallen zijn gebeurd en wat voor ongevallen er zouden kunnen gebeuren. Omdat iedere onderneming uit een bepaalde branche ongeveer dezelfde risico’s heeft, zijn er per branche goedgekeurde RI&E instrumenten beschikbaar, die door u kunnen worden gebruikt om uw risico’s te inventariseren.

2. Risico Evaluatie

Als u al uw risico’s heeft opgeschreven, gaat u deze indelen naar de grootte van het risico. U maakt een schatting hoe groot de kans is dat een bepaald ongeval zou kunnen gebeuren. Welk risico is het meest bedreigend? Het grootste risico zet u bovenaan, want dit is het belangrijkste risico en hier moet u dus direct wat aan doen. Het kleinste risico zet u onderaan. Dit risico is het minst belangrijk, maar ook hier moet u wat aan doen.

3. Plan van Aanpak

Als u uw risico’s heeft geïnventariseerd in stap 1 en geëvalueerd in stap 2, gaat u in stap 3 een Plan van Aanpak maken. U maakt per risico een plan, waarin u aangeeft hoe u dit risico gaat bestrijden. U begint met de aanpak van het grootste risico, dus het risico dat bovenaan staat.

4. Toets

Het laatste onderdeel is de toets. Er zijn bedrijven die hun RI&E moeten laten toetsen en er zijn bedrijven die daarvan zijn vrijgesteld. Als uw RI&E moet worden getoetst, bepaalt een arbodeskundige of uw RI&E voldoet. Ook al is uw RI&E getoetst, u bent er nooit mee klaar, want een RI&E moet altijd actueel zijn. Een RI&E is voor vrijwel iedere ondernemer met personeel verplicht. Zorg dus dat u een RI&E met bijpassend Plan van Aanpak heeft uitgevoerd, want er staat een boete op als de Arbeidsinspectie constateert dat u dit niet in orde heeft en u kunt uw geld wel beter gebruiken.

In dit artikel is heel summier beschreven wat een RI&E is. Als u alles over de RI&E en meer wilt weten, volg dan een cursus Safety and Health Officer bij een NedCert erkende opleider. In 4 dagen heeft u op een goed niveau alle kennis in huis om een verstandig preventie en BHV beleid te voeren. Wat zijn uw ervaringen met het uitvoeren en onderhouden van een RI&E?

 

Safety and Health Officer

SHO Safety and Health Officer  is een combicursus, want u heeft in één keer alles, het is namelijk inclusief:
bedrijfshulpverlening + ploegleider + hoofd BHV + preventiemedewerker + ehbo.
Aanmelden voor een SHO cursus kan hier.

Bedrijfshulpverlener

Het NedCert bhv certificaat is 2 jaar geldig. Pas na 2 jaar hoeven uw werknemers weer op herhaling. Wilt u een bhv cursus gaan volgen of wilt u aan een bhv herhaling deelnemen? Ook dan kunt u bij NedCert erkende BHV opleiders terecht en hoeft u als u het bhv certificaat heeft gehaald, pas na 2 jaar weer terug te komen.
Aanmelden voor een bhv cursus kan hier.

www.nedcert.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *