Preventie levert geld op

Staand werkHeeft u werknemers die zich ziek melden? Als de preventiemedewerker zijn taken goed kan uitvoeren, worden de risico’s in uw bedrijf bekend en verminderd. U bespaart veel geld als het ziekteverzuim in uw bedrijf omlaag gaat. 

Als werknemers op het werk de hele dag moeten staan, wordt de doorbloeding belemmerd. Als de doorbloeding wordt belemmerd, worden zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen minder goed door het bloed vervoerd. Dit kan leiden tot gezwollen enkels en spataderen in de benen. Vaak hebben werknemers die lang achter elkaar in een statische houding moeten staan ook klachten aan hun rug en aan de heup- en kniegewrichten.

Preventie loont

Als iemand te lang achter elkaar in dezelfde houding staat, is dit lichamelijk belastend, omdat de spieren de hele tijd op dezelfde wijze aangespannen zijn. Bij langdurig (langer dan een uur achter elkaar) staan, is dit een arbeidsrisico en moet dit risico worden meegenomen in de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Als het risico te hoog is, moet de preventie van het risico worden beschreven in een Plan van Aanpak.

Staand werk komt onder andere voor bij de volgende beroepen:

  • kapper;
  • winkel-medewerker;
  • keuken-personeel;
  • balie-medewerker;
  • chirurg;
  • vis-fileerder.

Ziekmelding voorkomen

Wat kunt u onder andere doen om ziekmeldingen ten gevolge van staand werk te voorkomen?

  • neem staand werk op in de RI&E;
  • geef voorlichting aan uw werknemers over de gevaren;
  • laat uw werknemers regelmatig zitten en lopen (iets anders doen).

Preventiemedewerker verplicht

Ieder bedrijf moet ten minste één werknemer aanwijzen als preventiemedewerker, maar als het bedrijf maximaal 25 werknemers in dienst heeft, dan mag de directeur zelf de preventiemedewerker zijn. Stel daarom een preventiemedewerker aan, die in uw bedrijf let op de gevaren en de risico’s verkleint, waardoor uw werknemers gezond blijven en u hen kunt blijven inzetten voor uw onderneming.

Cursus op de zaak

U kunt een cursus preventiemedewerker volgen bij een NedCert erkende opleider onder meer in Amsterdam, Almere, Groningen, Doetinchem, Scheemda en Enschede. Heeft u 8 personen die moeten worden opgeleid, dan kan de cursus preventiemedewerker ook op uw werk worden verzorgd. Acht personen lijkt veel, maar bent u gevestigd in een winkel centrum, een bedrijfsverzamelgebouw of kantoren centrum? Vraag de buren mee te doen en u heeft die 8 zo bij elkaar! Meer informatie over de cursus preventiemedewerker of een bhv cursus vindt u hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *