Nieuwe richtlijn stelpen van bloedingen

FranchiseNedCert voert de nieuwste richtlijn voor het stelpen van bloedingen door in de lesstof. Het overlijden ten gevolge van ernstige bloedingen is vaak te voorkomen. De hulpverlener ter plaatse moet kennis en materiaal hebben om levensreddend te kunnen handelen.

De Hartford Consensus

Een zeer brede verenigde commissie, onder leiding van ACS (American College of Surgeons) heeft unaniem een richtlijn voor het stelpen van bloedingen aangenomen. Deze richtlijn geeft ook aan wat er verwacht wordt van omstanders, EHBO’ers en BHV’ers.

Rol omstander en spoedeisende hulpverlener

Het doel van de Hartford Consensus is dat bloedingen zo snel mogelijk worden gestelpt. Dat omstanders en spoedeisende hulpverleners een belangrijke rol spelen in de overlevingskansen is al ruimschoots bewezen door hun optreden bij verstikking en reanimaties.

Materiaal en werkwijze

Voor het stelpen van een bloeding is soms een paar handen (met handschoenen) genoeg om een wond dicht te drukken. Als dat niet helpt, gebruik dan een snel en makkelijk te gebruiken wonddrukverband. Eventueel een hemostatisch (bloedstelpend) verband. Is de bloeding aan een arm of been, gebruik dan een tourniquet.

In 2016 in de examens

De komende tijd worden de NedCert gecertificeerde instructeurs getraind in de nieuwe richtlijn. Vanaf 2016 is de richtlijn onderdeel van de lesstof en examens.

The Hartford Consensus IV: A Call for Increased National Resilience
The Hartford Consensus III: Implementation of Bleeding Control