Niet alle blusdekens blussen

BlusdekenDe Nederlandse Brandwonden Stichting waarschuwt voor blusdekens op de Nederlandse markt die olie- en vetbranden, zoals vlam-in-de-pan, niet doven. 

EN 1869 is goed

Consumenten zijn 100% zeker van de aanschaf van een geschikte blusdeken als ze letten op de productcode EN:1869 (waarbij het niet uitmaakt of er nog andere letters voor ‘EN’ staan). Ongeacht het merk, zijn blusdekens met deze code geschikt om kleine beginnende brandjes (dus ook vlam-in-de-pan) te doven. Staat er een andere code op de verpakking, dan is de blusdeken alléén geschikt voor het doven van bijvoorbeeld brandende kleding of brandend papier.

Vlam in de pan

‘Een vlam-in-de-pan doof je met een blusdeken. Het is dus onverantwoord dat er blusdekens worden verkocht die hiervoor ongeschikt zijn.’ aldus René Hagen, lector Brandpreventie en voorzitter van de begeleidingscommissie brandpreventie van de Brandwonden Stichting. ‘Samen met de Brandwonden Stichting roepen we al jaren dat een blusdeken hét middel is om vlam-in-de-pan te doven. Het is een goede maatregel tegen branduitbreiding en stopt een brand die kan uitgroeien tot een allesverwoestende woningbrand. Dus als mensen een blusdeken kopen om zo hun huis brandveiliger maken, willen wij wel dat zij een degelijk product hebben. Anders is er sprake van schijnveiligheid.’

Brandweervrouw ontdekt het euvel

Anne-Pauline Jacobs (Brandweer Nijmegen) was zéér verbaasd. In de voorbereidingen van een brandveiligheidsdemonstratie bij een bouwmarkt, checkte zij de blusdekens voor het doven van vlam-in-de-pan. Maar in de proefopstelling doofde de blusdeken de brand niet, nee, hij brandde juist door. Dit móest een vergissing zijn! Maar na onderzoek kwam ze tot de onthutsende ontdekking dat dit niet het geval was: er worden blusdekens verkocht die niet werken bij vlam-in-de-pan. Anne-Pauline: ‘Tot mijn grote verbazing, bleek er geen sprake van een productiefout of iets dergelijks. Ik ontdekte dat er twee verschillende soorten blusdekens worden verkocht. Eén geschikt voor alle branden en één niet geschikt voor olie- en vetbranden, maar alleen voor ‘lichte’ brandjes.’ Maar als medewerker van de brandweer vraag ik me ten zeerste af of consumenten hiervan op de hoogte zijn.’

Bron:Brandwondenstichting


Update: ook EN 1869 is niet goed

01-11-2014 Uit nader onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat blusdekens niet geschikt zijn om het huidige type frituurbranden te kunnen doven. Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia’s, etc. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlam vatten. In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen. Gebruik daarom geen blusdeken voor frituurbranden.

Bron:NVWA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *