Inhoud EHBO trommel is maatwerk

verbandkofferEr zijn fabrikanten die ‘arbo controles’ houden om te kijken of uw verbandkoffer aan de eisen voldoet. Dit is een veelgebruikte methode om zo veel mogelijk verbandmaterialen aan u te slijten, want er zijn geen wetten of normen die voorschrijven wat er in uw verbandtrommel moet zitten.

A koffer en B koffer

Dat er voor een verbandkoffer geen wetten of normen zijn, is voor u als ondernemer erg prettig, want u kunt uw verbandtrommel vullen met zinnige materialen en alle materialen die niet op uw bedrijf van toepassing zijn, weglaten. In de vorige eeuw waren er richtlijnen die door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) werden uitgegeven, de zogenaamde P-Bladen. In de jaren ’80 zijn die komen te vervallen. Fabrikanten zijn echter tot op de dag van vandaag doorgegaan met het vullen van verbandkoffer A en verbandkoffer B volgens de toenmalige richtlijnen.

Richtlijnen voor verbandkoffer

Behalve voor de scheepvaart zijn er geen officiële richtlijnen meer. Er zijn wel veel organisaties die zelf verband richtlijnen uitbrengen, zoals de fabrikanten van verbandtrommels en ehbo instellingen. Sommige fabrikanten gaan zelfs zo ver dat zij in bedrijven een zogenaamde arbo controle houden en daarbij uw ehbo trommel nalopen en bijvullen. Als ondernemer denkt u dan te voldoen aan arbo eisen, maar die eisen bestaan dus helemaal niet voor verbandkoffers. Het is een marketing tool om ehbo producten aan u te verkopen.

Wat moet in een bedrijfsverbandkoffer

U heeft natuurlijk al reanimatie materialen, zoals een AED aangeschaft, want overal, dus ook bij u, kan iemand onverwachts gereanimeerd worden. Ga nu eens na wat voor letsels de afgelopen tijd op uw bedrijf zijn geweest, of welk letsel vanwege de werkzaamheden te verwachten is. In de meeste bedrijven heeft u als basis voldoende aan wat desinfectievloeistof, pleisters en wat snelverbanden. Het dure ehbo materiaal dat bij een ‘arbo controle’ in uw bedrijfsverbandkoffer wordt gestopt, heeft u niet nodig en mocht u het wel nodig hebben, dan kan het veel goedkoper.

Aanschaf EHBO materialen

Afhankelijk van de risico’s kunt u meer eerste hulp materialen aanschaffen. Laat uw eerste hulp tas niet door een bedrijf controleren, maar draag dit op aan een bedrijfshulpverlener. Laat de bedrijfshulpverlening de verbandkoffer ook bijvullen, want als uw bedrijfshulpverlener weet wat er in de verbandtrommel zit, kan hij er in noodsituaties veel gemakkelijker mee werken. Uw bedrijfshulpverlener heeft verstand van de bhv materialen die noodzakelijk zijn, dus ook van de bhv materialen die in de ehbo trommel zitten.

Traumakit

Het snel en adequaat stelpen van ernstige bloedingen heeft binnen de hulpverlening de hoogste prioriteit. NedCert heeft eisen opgesteld voor de inhoud van een traumakit. Klik hier voor eisen van de traumakit.

Wilt u meer weten over ehbo materialen en hoe u die kunt toepassen? Volg dan een ehbo curcus bij één van de door ons erkende opleiders. Aanmelden voor een ehbo cursus of een cursus ehbo bij kinderen voor het erkende certificaat SEHSO Spoedeisende Hulpverlening bij Slachtoffers of SEHBK Spoedeisende Hulpverlening bij Kinderen kan hier.

www.nedcert.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *