Hoofdletsel bij sport

hoofdletselIn de rubriek apps bespreken wij ‘Hoofdletsel Sport’. Deze app helpt bij het herkennen van hoofd- en hersenletsel. De app geeft advies hoe te handelen in verschillende situaties, tot en met het direct bellen van 112.  

Duizenden hoofdletsels per jaar

Volgens cijfers van de Nederlandse Hersenstichting lopen jaarlijks 76.000 mensen een hoofdblessure op tijdens het sporten. Daarvan belanden er 14.000 op een Spoedeisende Hulp-afdeling. Bij 14% is het letsel zo ernstig dat opname in het ziekenhuis nodig is en naar schatting overlijden er jaarlijks rond de zes sporters aan een hoofdblessure. VeiligheidNL ontwikkelde de gratis app ‘Hoofdletsel Sport’. Met deze app kan je hoofd- en hersenletsel, opgelopen tijdens het sporten, tijdig signaleren.

Signaleren

hoofdletsel

Het menu staat onderin het beeld. Dit verwacht je eigenlijk bovenaan. De app start in het menu ‘Signaleren’. Hier krijgt je direct het algemene advies om bij twijfel een arts of 1-1-2 te bellen. Zeker in geval het slachtoffer jonger is dan 6 jaar.

hoofdletselEr wordt begonnen met 2 optie’s: ‘Start’ en ‘Arts nodig’. Bij het klikken op ‘Start’ verschijnt de vraag: Is de sporter buiten bewustzijn (geweest)?  en de volgende vraag is: Heeft de sporter pijn aan nek of rug? Door op deze 2 simpele vragen te antwoorden, wordt er een advies gegeven wat je moet doen. Wat opvalt aan de adviezen is dat het overeen komt met datgene wat de professionele hulpverlener zou doen, namelijk: laat de sporter stil liggen, fixeer het hoofd met 2 handen en leg de sporter niet op de zij. Hierdoor sluiten de adviezen van de app aan op de richtlijnen van NedCert voor SEHSO.

Informatie

In het menu ‘Informatie’ staan tips wat je thuis moet doen en waarop je moet letten bij een sporter met hoofdletsel. Tevens wat je zelf het beste kunt doen wanneer je hoofdletsel hebt.

Archief

Als je de vragen bij ‘Signalen’ beantwoordt, kan je die opslaan in het archief. De naam van de sporter kan je invoeren en deze wordt samen met de datum en de tijd bewaard.

EHBO-post

In dit menu zie je, op basis van je locatie, de dichtstbijzijnde Spoedeisende Hulp afdelingen van ziekenhuizen en Huisartsenposten. Als je op een post klikt, kan je direct vanuit de app bellen of je navigatie starten. Merkwaardig dat hier voor de naam EHBO-post is gekozen, aangezien de ziekenhuizen dit al zo’n 20 jaar SEH (Spoedeisende Hulp) noemen.

Downloaden

Google play

App store

Conclusie

‘Hoofdletsel sport’ is een handige, simpele app. die heel snel een goed advies geeft. Het advies komt overeen met adviezen die professionals zouden geven. Een internetverbinding is voor het advies niet nodig. Om je locatie te bepalen en naar een hulppost te navigeren is de internetverbinding wel noodzakelijk. De app is gericht op sporters, maar kan ook goed gebruikt worden door bedrijfshulpverleners, voor slachtoffers met hoofdletsel binnen bedrijven.

Wat is uw ervaring met deze app?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *