In de rubriek apps bespreken wij de ‘Gevaarlijke Goederen Manual’. Een app waarmee je snel informatie kan vinden over gevaarlijke stoffen. Je kan in de app verschillende talen instellen, waaronder Nederlands.
In elk bedrijf zijn gevaarlijke stoffen aanwezig. Neem bijvoorbeeld de middelen die gebruikt worden om schoon te maken. Daar kan wel eens wat bij mis gaan en dan is snelle informatie handig.
Goederen
Het eerste menu is ‘Goederen’. Hier staat een lange lijst van alle gevaarlijke goederen. Er is een zoekfunctie, daarmee kan je zoeken op stofnaam of stofidentificatienummer (UN-nummer). Het stofidentificatienummer is het onderste nummer van het kenmerkingsbord. Wanneer je klikt op een stof krijg je meer informatie, zoals de verpakkingsgroep, transport categorie, tunnel code. Onderaan krijg je toegang tot de ERI-card. (Emergency Response Intervention Cards) Daar staat handige informatie, onder andere wat de persoonlijke bescherming moet zijn en de eerste hulp maatregelen.
Gevaarsidentificatienummer
Het tweede menu is ‘Gevaarsidentificatienummer’. Het gevaars-identificatienummer is het bovenste nummer van het kenmerkingsbord. In dit menu staat een korte omschrijving van de betekenis van de nummers.
Alle gevaarsidentificatienummers
Een gevaarsidentificatienummer heeft op zichzelf een betekenis, maar meerdere nummers achter elkaar hebben ook een betekenis. En dat staat in dit menu.
Indeling
Het vierde item in het menu is ‘Indeling’. Dit zijn de ruitvormige symbolen die je op vrachtwagens kan tegenkomen. Je kan op een symbool klikken om subgroepen te zien. De omschrijving die hier te lezen is, is in het Engels. De beschrijving klopt in dit onderdeel niet helemaal, zo staat er bij Giftige gassen de onjuiste omschrijving Infectieus gas. Radioactieve stoffen mist de klassen II en III.
GHS pictogrammen
Het laatste item is ‘GHS pictogrammen’. GHS staat voor Globally Harmonised System. Hier staan duidelijke symbolen met een korte omschrijving. De omschrijving komt vrijwel overeen met het NedCert lesboek SEHCI zoals ook te vinden is op de site van de overheid. Als je op een pictogram klikt dan zie je een beetje meer informatie.
Downloaden
Conclusie
‘Gevaarlijke Goederen Manual’ is een handige, informatieve app. het opzoeken van een nummer of stof gaat snel. Een internetverbinding is niet nodig, dus de app kan ook zonder probleem offline gebruikt worden. Helaas is de app niet volledig in het Nederlands.
Wat is jou ervaring met deze app?