Een ondernemer wil de BHV liever niet in actie zien

Risico voor BHVEr zijn werkgevers die wat betreft de veiligheid in hun bedrijf een paar BHV-ers laten opleiden en dan denken dat ze klaar zijn, want als er wat gebeurt in het bedrijf, zal de BHV wel in actie komen. Er moet echter preventief voor een veilige werkomgeving  worden gezorgd, want u wilt de BHV liever niet in actie zien.

Als de BHV in actie moet komen, dan betekent dit dat er zich in uw bedrijf een incident heeft voorgedaan. Door het nemen van veiligheidsmaatregelen kunt u voorkomen dat de BHV moet worden ingezet. Brand en ongevallen kunt u proberen te voorkomen, door de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. U moet zorgen voor preventie en daarvoor een preventiemedewerker aanstellen. Het allerbeste is te zorgen dat het werk op zich al veilig is. Daarmee wordt bedoeld dat u bepaalde risico’s volledig vermijdt. Als dit niet mogelijk is, omdat bijvoorbeeld uw productieproces nu eenmaal bepaalde risico’s met zich meebrengt, dan kunt u in ieder geval maatregelen nemen zodat de risico’s worden verkleind. Ook is het mogelijk het werk door een ander bedrijf te laten uitvoeren (overdragen van het risico).

U probeert altijd door het nemen van veiligheidsmaatregelen het risico voor uw bedrijf zo klein mogelijk te maken, maar eens komt u op een punt, dat u geen maatregelen meer kunt verzinnen. Als er dan toch nog een risico is, maar dit risico kan niet kleiner worden gemaakt, dan kunt u beslissen dat u het risico voor dit moment accepteert. Als het toch nog mis gaat, moet de BHV optreden als laatste redmiddel, maar deze situatie wilt u liever voorkomen. BHV moet u hebben, maar denk dus ook aan het voorkomen van een onveilige situatie op uw bedrijf. Een preventiemedewerker kan u daarbij helpen.

Zorg dat uw bedrijfshulpverlening goed is opgeleid en de competentie is getoetst, want dan heeft u inzicht in de mate waarin uw bedrijf in staat is adequaat op te treden bij incidenten. Als ondanks preventieve maatregelen een incident optreedt, dan kan de BHV het incident bestrijden en uw werknemers in veiligheid brengen.

AANMELDEN

NedCert erkende bhv en preventie cursussen vindt u onder andere bij bhv Amsterdam, bhv Emmen, bhv Sneek, bhv Enschede en bhv Doetinchem. U kunt uw werknemers hiervoor aanmelden via:

http://www.nedcert.nl/cursussen

www.nedcert.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *