Corona-proof ontruimingsoefening

VR ontruimenEen aantal NedCert Opleiders zijn gestart met ontruimingsoefeningen in VR Virtual Reality. De afgelopen maanden hebben wij deze VR methode ontwikkeld en de Corona-crisis heeft ervoor gezorgd dat versneld is begonnen met deze veilige manier om als BHV team te kunnen werken, terwijl er 1,5 meter afstand gehouden wordt.

De nieuwe 1,5 meter regels maken het oefenen met het BHV team op dit moment erg lastig. Wij hanteren altijd al het uitgangspunt dat je bij ons veilig moet kunnen trainen, daarom maken wij altijd al gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Nu daar ook nog een serieus besmettingsgevaar is bijgekomen door het Coronavirus, stonden wij voor een uitdaging. Gebruikelijk was om met een hele groep hulpverleners tegelijk een ruimte binnen te gaan en samen voor de slachtoffers te zorgen. Dit kan nu niet meer op de oude manier, wij hebben daarom de ontruimingsoefeningen aangepast aan het nieuwe biologische agentia beleid.

De cursisten krijgen nog meer persoonlijke beschermingsmiddelen en een VR headset. Met behulp van een eenvoudige controller kunnen zij (terwijl zij op hun stoel zitten) door de virtuele locatie lopen. De BHV’ers kunnen met elkaar praten en samenwerken. Met hun controller kunnen zij deuren openen en sluiten, de slow-whoop activeren, blussers pakken, mensen naar buiten begeleiden en de hulpdiensten opvangen. Het is hierdoor mogelijk een volledige ontruiming uit te voeren, zonder dat je van je stoel af komt. De stoelen staan natuurlijk minimaal 1.5 meter uit elkaar, zodat je veilig aan de ontruiming kunt deelnemen.